Villa Blåbär / pS Arkitektur

first_imgSave this picture!Courtesy of pS Arkitektur+ 32Curated by Paula Pintos Share “COPY” “COPY” Sweden Villa Blåbär / pS Arkitektur Villa Blåbär / pS ArkitekturSave this projectSaveVilla Blåbär / pS Arkitektur ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/317458/villa-blabar-ps-arkitektur Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/317458/villa-blabar-ps-arkitektur Clipboard Area:  170 m² Year Completion year of this architecture project Projects CopyAbout this officePS ArkitekturOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesDabasNacka MunicipalityNacka3D ModellingWoodIcebergHousesSwedenPublished on October 26, 2019Cite: “Villa Blåbär / pS Arkitektur” 25 Oct 2019. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Blåbär别墅 / pS Arkitektur是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Houses Year:  ArchDaily 2012 Architect In Charge:Peter SahlinProject Architect:Leif JohannsenAssisting Architects:Therese Svalling, Beata DentonContractor:Valento ByggClient:Karl & Sofia AnderssonCity:NackaCountry:SwedenMore SpecsLess SpecsSave this picture!Courtesy of pS ArkitekturRecommended ProductsDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20DoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXText description provided by the architects. The surrounding nature and slope dictated the shape of this one family house fully covered in black roofing felt. Delightful views into the sunny forest, space, and a daring uncompromising design were the starting point for the development of this villa in Nacka, outside Stockholm.Save this picture!Courtesy of pS ArkitekturThe house was created during a number of workshops with the client, where different volumes were tested in the model and several site visits. The challenge was to locate all rooms on the same level, and trying to fit the house on the sloping ground of this nature site.Save this picture!Courtesy of pS ArkitekturIt resulted in a narrow and extended house that sits at the very top of the site, hovering on concrete blocks over the rock. In this way, the house itself shelters the terrace from unwanted views from the road and neighbors. The movement through the house mimics the initial exploratory walks we had on-site prior to building. The master bedroom is placed where one gets the most spectacular view.Save this picture!Courtesy of pS ArkitekturSave this picture!Courtesy of pS ArkitekturThe house is fully covered in roofing felt on both roofs and facades to give a calm uniform black exterior that contrasts with the crisp white interior. On the inside, the wardrobes, lighting, and sockets are inset in walls and ceiling to give an even and clean look. The different functions within the house appear according to a hierarchy, moving from public towards the private; from the garage, entrance, then kitchen, living room and farthest away bedrooms and bath.Save this picture!Courtesy of pS ArkitekturIn order to secure energy efficiency, while at the same time creating spectacular views, the openings on the south, the private side are maximized at the expense of the north-facing ones, which are kept at a minimum. The total amount of glazing follows energy balance calculations and together with a geothermal heating system and an exhaust air heat pump the house is well within the legal energy norm. CopyHouses•Nacka, Sweden Originally published January 13, 2013.Project gallerySee allShow lessSeogyung Residence / KAWA DESIGN GROUP ArchitectureSelected ProjectsThe Weaving Dream Installation for Children / Atelier MICSelected Projects Share Architects: PS Arkitektur Area Area of this architecture projectlast_img